Despre obligatia persoanei impozabile de a demonstra pierderea/furtul/distrugerea si principiul proportionalitatii in drept

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Asa cum se stie, potrivit art. 304 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, nu se ajustează deducerea inițială a taxei în cazul bunurilor distruse, pierdute sau furate, în condițiile în care aceste situații sunt demonstrate sau confirmate în mod corespunzător de persoana impozabilă. În cazul bunurilor furate, persoana impozabilă demonstrează furtul bunurilor pe baza actelor doveditoare emise de organele judiciare.

In normele la Codul fiscal se arata ca obligația de a demonstra sau confirma în mod corespunzător că bunurile au fost distruse, pierdute sau furate, revine persoanei impozabile.

Nu sunt precizate care sunt documentele recomandate sau acceptate, cu exceptie situatiei in care exista un furt si atunci documentele sunt cele emise de organele judiciare.

Se mentioneaza tot in Norme ca, in situația în care organele de inspecție fiscală nu consideră suficiente dovezile furnizate de persoana impozabilă, acestea pot obliga persoana respectivă să efectueze ajustarea taxei.

Conform principiului proporționalității, organele fiscale nu pot solicita persoanei impozabile mai mult decât ceea ce este necesar pentru dovedirea incidentului care a condus la pierderea, distrugerea sau furtul bunului, astfel încât sarcina persoanei impozabile să nu devină practic imposibilă sau extrem de dificilă.

Asadar, in aceasta situatie se introduce conceptul de principiu al proportionalitatii, principiu fundamental in drept, care intr-o acceptiune clasica, presupune ca orice decizie sau masura adoptata de organele abilitate urmeaza sa se bazeze pe evaluare justa si echitabila a faptelor, pe o echilibrare adecvata a intereselor implicate, precum şi pe o selectare coerenta a mijloacelor si mecanismelor care urmează a fi utilizate în vederea atingerii unui scop predefinit.

Articole similare

Comentariul tau aici